piątek, 5 kwietnia 2013

Najpyszniejsze kruche babeczki na świecie


  Te babeczki mają wprost niebiański smak. Są cudownie maślane, kruchutkie. Wykonanie zajmuje tylko kilka minut,a potem można urozmaicać ich smak dobierając wypełnienie. Z kremem, budyniem, bitą śmietaną i owocami, albo masą kajmakową...W każdym wydaniu zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki
1/3 szklanki cukru pudru
200 g masła, zimnego
2 żółtka

    Składniki ciasta posiekać nożem, lub wyrobić końcówką hakową w misie robota. Zagnieść kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut. 
   W międzyczasie roztopić odrobinę masła i pędzelkiem wysmarować bardzo dokładnie metalowe foremki do babeczek. Wysypać każdą kaszą manną.
   Schłodzonym ciastem wylepić foremki. Ja przed upieczeniem, oczekując na nagrzanie się piekarnika wstawiam wylepione foremki jeszcze na chwilę do lodówki.
   Piec 15 minut w temperaturze 190ºC



Przed upieczeniem:


I po:






Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz