wtorek, 26 marca 2013

Zakwas na żurek świąteczny


 Dziś jest idealny czas na to, by stworzyć pyszny, aromatyczny zakwas na żurek. Nie zajmuje to ani dużo czasu, ani nie potrzeba do tego wyszukanych składników. 3 minuty przygotowania, 3-4 dni oczekiwania (idealnie wstrzelimy się w świąteczny czas) i zakwas gotowy.





 Potrzebujemy:

1 szklankę mąki żytniej (ja użyłam mąki BIO drobno mielonej na żurek)
1l przegotowanej, letniej wody
1 zmiażdżony i nacięty ząbek czosnku
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
skórka z 1 kromki chleba razowego.

Wszystkie składniki wsypujemy/wlewany do czystego, sparzonego słoika, dokładnie mieszamy, przykrywamy spodeczkiem lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.

Zakwas po odstaniu wymaganego czasu będzie miał specyficzny kwaśnawy, ale nie pleśniowy aromat. Po tym rozpoznajemy, że jest gotowy, by żyć go do wielkanocnego żuru.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz