Dziś jest idealny czas na to, by stworzyć pyszny, aromatyczny zakwas na żurek. Nie zajmuje to ani dużo czasu, ani nie potrzeba do tego wyszukanych składników. 3 minuty przygotowania, 3-4 dni oczekiwania (idealnie wstrzelimy się w świąteczny czas) i zakwas gotowy.
Potrzebujemy:
1 szklankę mąki żytniej (ja użyłam mąki BIO drobno mielonej na żurek)
1l przegotowanej, letniej wody
1 zmiażdżony i nacięty ząbek czosnku
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
skórka z 1 kromki chleba razowego.
Wszystkie składniki wsypujemy/wlewany do czystego, sparzonego słoika, dokładnie mieszamy, przykrywamy spodeczkiem lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
Zakwas po odstaniu wymaganego czasu będzie miał specyficzny kwaśnawy, ale nie pleśniowy aromat. Po tym rozpoznajemy, że jest gotowy, by żyć go do wielkanocnego żuru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz