piątek, 29 marca 2013

Urodzinowy tort kajmakowy

Poszukiwałam przepisu na tort, który byłby trochę bardziej skomplikowany, niż przełożenie biszkoptu kremem, a jednocześnie wart włożonego weń wysiłku. I znalazłam...Tort zachwycił moich urodzinowych gości. Idealnie łączy słodycz kremu i kajmaku, z kwaskowatością konfitury z czarnej porzeczki i przepysznym, wilgotnym biszkoptem orzechowym. Polecam!

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 15 dag cukru (ok. ¾ szklanki)
  • 15 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 16 g cukru waniliowego domowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, ja nie dodawałam)
  • szczypta soli
Poncz:
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 laska wanilii
  • 1/3 szklanki cukru lub więcej wg upodobań smakowych
  • 1 kieliszek (25-50 ml) spirytusu
  • 2-3 łyżki rumu
Krem:
  • 500 g mocno schłodzonego serka mascarpone
  • 200 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30-36%
  • 200 g schłodzonej masy kajmakowej (gotowej ze sklepu lub wcześniej przygotowanej z mleka skondensowanego)*
  • opcjonalnie 2 śmietan-fixy do zagęszczenia masy (ja nie użyłam, masa bez dodatków ubiła się na bardzo sztywno)
Dodatkowo:
  • 400 g konfitury z czarnej porzeczki
Dekoracja:
  • 150-200 g masy kajmakowej
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 200 g posiekanych migdałów lub orzechów włoskich (zamiast migdałów lub orzechów można użyć np. wiórków gorzkiej czekolady)

Przygotowanie

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Mąkę wymieszać ze zmielonymi na pył orzechami i ewentualnie proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm (ciasto prawie wylewało się z tortownicy, więc jeśli się obawiacie możecie użyć tortownicy 23-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 50 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do przestygnięcia. Po około 20-30 minutach wyjąć z piekarnika, dalej studzić w tortownicy, jeśli pojawiłaby się górka można postawić ciasto do góry nogami, wtedy się wyrówna. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Krem:
Serek mascarpone ubić razem ze śmietanką kremówką na sztywno, ewentualnie dodając podczas ubijania zagęstnik. Dodać masę kajmakową i wymieszać.  Wstawić do lodówki.
Poncz:
Wodę zagotować razem z cukrem i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (również z laską wanilii). Podgotować 1-2 minuty. Nieco przestudzić, wyjąć laskę wanilii, dodać spirytus i rum. Wymieszać. Odstawić na bok.
Konfitura:
Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito. Odstawić do przestudzenia.
Całość:
Dolny blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować ½ konfitury. Nałożyć ½ kremu kajmakowego, wyrównać wierzch. Na kremie ułożyć kolejny blat ciasta i postąpić z nim tak samo jak z poprzednim biszkoptem (nasączyć, posmarować resztą konfitury, wyłożyć pozostałą część kremu, przykryć ostatnim blatem). Wierzchni blat nasączyć pozostałym ponczem.
Tort wstawić na chwile do lodówki.
Dekoracja:
Schłodzoną masą kajmakową udekorować wierzch tortu wg uznania.
Kremówkę ubić na sztywno, posmarować boki tortu, udekorować je posiekanymi migdałami, orzechami lub wiórkami czekolady.

Smacznego :)
*można użyć gotowej masy lub dzień wcześniej przygotować ją samemu ze słodzonego skondensowanego mleka w puszce (mleko trzeba gotować 3 godziny, puszka musi był przez cały czas cała zanurzona w wodzie), całkowicie wystudzić



Przepis pochodzi z bloga Słodkie Fantazje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz